ταξίδι στη Λέσβο

Ανακαλύψτε το όνειρο στη Λέσβο!

Ανακαλύψτε το όνειρο στη Λέσβο!

Το καράβι διασχίζει σχεδόν κάθετα το Αιγαίο. Φτάνει κοντά στις μικρασιατικές ακτές, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται λόφοι και πλαγιές.

Πράσινα τοπία από τους ελαιώνες παλεύουν με το μπλε του Βόρειου Αιγαίου. Το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί, η Λέσβος, η πρωτεύουσα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, απλώνεται μπροστά μας…

 

Το νησί της Λέσβου: μια άλλη ποιότητα

Έχουμε φτάσει στην Αιολική γη, την ονειρεμένη Λέσβο. Ένα νησί κόσμημα, με ξεχωριστό χρώμα και ιδιομορφίες που πρέπει να τις ανακαλύψει κανείς γυρίζοντάς το. Και αν το γνωρίσει, είναι σίγουρο ότι θα το επισκεφθεί πολλές φορές ακόμα.

Παντού υπάρχει η ξεχωριστή ποιότητα. Ποιότητα και ποικιλία αισθήσεων, τοπίων, χρωμάτων, προϊόντων και ανθρώπων. Το καλό και απολαυστικό γνήσιο ούζο, που έχει την ιδιαίτερη θέση του εδώ, το αγνό λάδι και τα άλλα τοπικά προϊόντα δίνουν τον τόνο.

Τον τόνο στα ονειρεμένα τοπία, περίεργα και εντυπωσιακά. Στις πιο διαφορετικές και απίθανες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Στα πανέμορφα χωριά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού.

Η Λέσβος έχει για όλους. Μεγάλη σε έκταση, έχει το χάρισμα των πολλών, πάρα πολλών και διαφορετικών επιλογών. Από βουνό και δάσος, πλατάνια και κρυστάλλινα νερά, μέχρι γραφικά ψαροχώρια. Μεγάλες χρυσές αμμουδιές και τουριστικά αναπτυγμένες παραλίες, μέχρι κάστρα και πέτρινους οικισμούς.

Και βέβαια πολλά αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία, κτίρια, εκκλησίες. Ανάμεσα στα πολλά αξιομνημόνευτα, στη Λέσβο θα δείτε την παγκόσμια σχεδόν μοναδικότητα ενός απολιθωμένου δάσους.

Θα θαυμάσετε τα έργα του ντόπιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο ομώνυμο μουσείο, δίπλα ακριβώς από το άλλο μεγάλο μουσείο, στο οποίο θα δείτε έργα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Πικάσο, του Σαγκάλ, του Μιρό. Θα συναντήσετε πολλές θερμές πηγές, λουτρά και χαμάμ.

Ο νομός Λέσβου περιλαμβάνει το νησί της Λέσβου, με πρωτεύουσα την Μυτιλήνη, την Λήμνο, με πρωτεύουσα την Μύρινα και τον Αγ. Ευστράτιο, νησάκι γνωστό και γραφικό.

 

Η Λήμνος: μια μικρή εισαγωγή

Στον ίδιο νομό, λίγο βορειότερα θα συναντήσουμε την ξακουσμένη Λήμνο. Μια νέα ανακάλυψη, μια νέα έκπληξη για τις αισθήσεις. Αλλιώτικη και πεντάμορφη, περιμένει να την ανακαλύψετε. Μύρινα, Μούδρος, αλλά και το τρίτο νησί του νομού, ο Αι Στράτης προσφέρονται για τις ιδανικότερες διακοπές σας.

 

Ματιές στην ιστορία της Λέσβου

Ένα νησί με ανεπανάληπτες ομορφιές και μνημεία που μαρτυρούν τη λαμπρή του πορεία στο χρόνο. Μια ιστορική διαδρομή που δέχτηκε επιρροές από τους κατακτητές, οι οποίες δεν αλλοίωσαν την ταυτότητα του νησιού.

 

Μύθοι και προϊστορικά χρόνια

Η Λέσβος, σύμφωνα με τη μυθολογία, εποικίστηκε από τον Μάκαρα, το γιο του θεού Ήλιου. Από τα ονόματα των παιδιών του πήραν τις ονομασίες τους οι κυριότερες πόλεις του νησιού.

Ο εποικισμός της Λέσβου αρχίζει από την περιοχή της Θερμής το 3200-2400 π.Χ., όπου αναπτύσσεται μεγάλο παράλιο κέντρο με οικοδομικά τετράγωνα και λιθόστρωτους δρόμους. Εμφανίζεται και οχύρωση.

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία και αγγεία της περιόδου αυτής. Στην Ύστερη Χαλκοκρατία, δηλαδή το 2000-1200 π.Χ., δημιουργούνται άλλοι δύο διαδοχικοί οικισμοί κοντά στη Θερμή.

Το 1200 π.Χ. οι οικισμοί καταστρέφονται από αδιευκρίνιστα αίτια. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αντίστοιχου πολιτισμού με τον Μυκηναϊκό, ο οποίος καταστράφηκε.

 

Ελληνιστικά χρόνια – Ρωμαϊκή περίοδος

Την περίοδο της ίδρυσης των Αιολικών Πόλεων το νησί χωρίζεται σε επικράτειες ανάμεσα στη Μυτιλάνα, στη Μάθυμνα, στην Έρεσο (Σκάλα Ερεσού) στην Άντισσα (Κάμπος), στην Πύρρα (Αχλαδερή) και στην Αρίσβα.

Τα ερείπιά τους υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στους Περσικούς Πολέμους, στον Πελοποννησιακό (431-405 π.Χ.) και στις άλλες περιπέτειες του ελληνισμού, η Λέσβος εμπλέκεται άμεσα και οι πόλεις της υφίστανται καταστροφές. Το 331 π.Χ. ο Αλέξανδρος απελευθερώνει το νησί από τους Πέρσες. Το 84 π.Χ. ο Λούκουλλος καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη.

Τη ρωμαϊκή περίοδο η Λέσβος αποκτά μερικά από τα λαμπρότερα μνημεία της, που σήμερα αποτελούν αξιοθέατα του νομού. Όπως: το Υδραγωγείο της Μόριας, τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα των επαύλεων της Επάνω Σκάλας, το Θέατρο και το Ιερό της Θερμίας Αρτέμιδος.

Η Λέσβος στα χρόνια του Βυζαντίου Τη βυζαντινή περίοδο η Λέσβος χωρίζεται σε δύο επισκοπές, της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας. Τότε κτίστηκαν στο νησί πληθώρα μεγάλων παλαιοχριστιανικών βασιλικών, ιδρύθηκαν οικισμοί και πόλεις όπως η Μυτιλήνη, ο Μόλυβος, η Ερεσός, και η Καλλονή.

Επίσης, κτίστηκαν τα κάστρα του νησιού (Μυτιλήνης, Αυγερινού, Μόλυβου). Η Λέσβος την περίοδο αυτή χρησιμοποιείται και ως τόπος εξορίας επιφανών προσώπων, όπως της Ειρήνης της Αθηναίας και του Κωνσταντίνου Θ΄ του Μονομάχου.

Το 1354 η Λέσβος παραχωρείται στον Φραγκίσκο Γατελούζο, Γενουάτη ευγενή. Αυτός και οι απόγονοί του κυριάρχησαν στο νησί μέχρι και το 1462, οπότε κατέλαβαν τη Λέσβο οι Τούρκοι.

Η Τουρκοκρατία και τα νεότερα χρόνια Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Λέσβος γνώρισε πολλά δεινά. Το νησί σχεδόν ερημώθηκε, αφού χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και πολλοί εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους. Το 1817 εμφανίζονται στη Λέσβο οι πρώτοι Φιλικοί.

Στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, το νησί, λόγω της θέσης του, υπήρξε ορμητήριο των Τούρκων. Το 1914 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

 

Είναι τόσο όμορφη…η Λήμνος

Είναι τόσο όμορφη όσο το άρωμα και το χρώμα της θάλασσας που την αγκαλιάζει. Το νησί Λήμνος βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο και είναι ένα απ’ τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Η ομορφιά της χαρακτηρίζεται από τα φυσικά εξωτικά τοπία της καθώς και από τις απέραντες μαγευτικές παραλίες.

Πλούσια η πολιτιστική και αρχαιολογική της ιστορία, φιλόξενοι άνθρωποι, καταγάλανα νερά και φρέσκα θαλασσινά μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη του νησιού. Σπάνιοι βιότοποι και υγροβιότοποι φιλοξενούν τα πιο όμορφα πουλιά του κόσμου.

Στα αξιοθέατα της Μύρινας συγκαταλέγονται εκτός των άλλων ο μεγάλος πληθυσμός των ελαφιών που ζουν ελεύθερα στο κάστρο και κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων επιβεβαιώνοντας το φιλικό περιβάλλον του νησιού.

 

Η ιστορική πορεία της Λήμνου

Η Λήμνος πρωτοκατοικήθηκε κατά τη μέση νεολιθική εποχή. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως δείγματα νεολιθικών οικισμών. Τον 11ο αιώνα π.Χ. το νησί περνά στα χέρια των Πελασγών.

Ακολούθησε η κυριαρχία των Περσών το 500 π.Χ., ενώ το 166 π.Χ. έρχονται οι Ρωμαίοι. Στα χρόνια του Βυζαντίου το νησί χρησιμοποιήθηκε για τη ναυπήγηση των πλοίων και ως βάση του στόλου.

Έπειτα το νησί γνώρισε την κυριαρχία των Ενετών, των Γενουατών και των Σαρακηνών. Η Λήμνος παραχωρήθηκε στους Τούρκους από τους Ενετούς το 1479 και παρέμεινε υπό την κατοχή τους έως το 1912. Τότε απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

 

Tόπος άγιος και άγριος…

Μια όμορφη κωμόπολη με παλιά αρχοντικά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Αγία Παρασκευή είναι ένας τόπος άγιος…

 

Παράδοση και ομορφιά

Ο Δήμος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, βόρεια του κόλπου της Καλλονής. Έδρα του η Αγ. Παρασκευή, μια πανέμορφη κωμόπολη που διατηρεί την αρχοντιά των περασμένων χρόνων.

Οι κάτοικοι διατηρούν τις παραδόσεις τους και τιμούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους. Ένα από αυτά, είναι και το έθιμο του Ταύρου και οι ιπποδρομίες που πραγματοποιούνται στην Αγ. Παρασκευή του Αγ. Χαραλάμπους.

Πρόκειται για έναν τόπο που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και γι’ αυτό κερδίζει τους επισκέπτες του με την ανεπιτήδευτη ομορφιά του. Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και μαζί με την κοινότητα Νάπη αποτελούν το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα παλιά αρχοντικά και τα 64 εξωκλήσια. Μάλιστα το χωριό πήρε το όνομά του από το γραφικό και αξιοπερίεργο στην αρχιτεκτονική κατασκευή του εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά.

 

Με χρώματα και χάρη

Επιλέξτε την “Αγία Σιών” ή Αγιάσογια τις καλοκαιρινές διακοπές σας ή για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση στην όμορφη φύση.

 

Η ορεινή πολιτεία του νησιού

Το γραφικό χωριό της Αγιάσου είναι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες της ΒΑ πλαγιάς του Ολύμπου. Τα παραδοσιακά τριώροφα σπίτια με τους κλειστούς εξώστες, τα μικρά ξύλινα μπαλκόνια και τις γλάστρες στέκουν πάνω στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού και δημιουργούν μια πολύ όμορφη εικόνα.

Το πράσινο συμπληρώνει τα κομμάτια του παζλ. Καστανιές, καρυδιές, μηλιές, βυσσινιές, ανεμώνες και ορχιδέες αναδίδουν ένα μεθυστικό άρωμα και στολίζουν την περιοχή.

 

Το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Η Αγιάσος διοργανώνει το καλύτερο καρναβάλι στη Λέσβο. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν την καυστική σάτιρα της καθημερινής ζωής. Η ιστορία του είναι μεγάλη και η επιτυχία του πάντα δεδομένη.

Ένας ιστορικός μύθος επαναφέρεται κάθε χρόνο στο σήμερα. Η φαντασία και το κέφι των κατοίκων της Αγιάσου αφήνουν τη σφραγίδα τους στο ξακουστό καρναβάλι.

 

Αποδράσεις στη φύση

Ολόκληρη η Αγιάσος είναι πνιγμένη στο πράσινο, περιτριγυρισμένη από δάση. Η εικόνα θαυμάσια. Καθίστε στη σκιά του πλάτανου, ηλικίας 600 ετών και προφανώς με μεγάλη ιστορία.

Βρίσκεται στην περιοχή “Κήπος της Παναγίας”, απ΄ όπου μπορείτε να ατενίσετε όλο το χωριό. Στην πλατεία της Αγοράς σταματήστε για το καφεδάκι σας στο νεοκλασικό καφενείο. Σε ύψωμα 600 μ. βρίσκεται το Καστέλι, περιοχή κατάφυτη από πεύκα.

Αξίζει μια βόλτα προς τα εκεί, για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα, να προσκυνήσετε στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη και να δείτε τα ερείπια της μεσαιωνικής οχύρωσης. Γνωστή στην περιοχή είναι και η Δεξαμενή της Καρύνης που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.

 

Δυνατή απόδραση

Όσο υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί, όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δε συγκινούνται από τη βουή των κοσμοπολίτικων περιοχών, ο Άγιος Ευστράτιοςθα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό τους…

 

Παρθένα φύση

Τι κι αν το νησί του Αγίου Ευστράτιου μοιάζει να είναι μια χαμένη κουκίδα στο τεράστιο σύμπλεγμα του Αιγαίου… Τι κι αν η έκτασή του μόλις και μετά βίας φτάνει τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι κάτοικοί του τους 300…

Όσοι τυχεροί επισκέφθηκαν το νησί όπου έζησε ο άγιος Ευστράτιος δεν διστάζουν να μιλούν με θαυμασμό για την παρθένα φύση του, τις όμορφες αμμουδιές του και τον φιλόξενο κόσμο του. Δεν διστάζουν σε κάθε συζήτηση να ζωντανεύουν τις αναμνήσεις τους…

Ο Άγιος Ευστράτιος, γνωστός κυρίως ως Αϊ-Στράτης, βρίσκεται νότια της Λήμνου και ανήκει και αυτός στο νομό Λέσβου. Ταυτίστηκε έντονα με την αρχαία Αλόννησο.

Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς μετά τους σεισμούς του 1968, ωστόσο οι λίγοι κάτοικοί του βρήκαν το κουράγιο, θαρρείς και ο άγιος Ευστράτιος τους προίκισε με αστείρευτη δύναμη, και το ξανάχτισαν από την αρχή.

Σήμερα, το πανέμορφο αυτό νησάκι αποτελεί ένα ήρεμο αραξοβόλι, με πανέμορφες παραλίες (Άγιος Αντώνιος, Τρυγάρι, Τρυπητή κ.ά.), γραφικά ταβερνάκια με νοστιμότατους ψαρομεζέδες και μέρη όπου το πράσινο των βελανιδιών προσφέρει ασύγκριτη αισθητική.

 

Καταπράσινοι ελαιώνες και ήρεμα νερά

Η Γέραείναι μια ξεχωριστή περιοχή. Οι εναλλαγές των τοπίων και ο φυσικός της πλούτος την κάνουν ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες.

 

Παπάδος, Πλακάδος, Σκόπελος

Γνωρίστε την περιοχή ξεκινώντας από τα χωριά Παπάδος (έδρα του Δήμου), Πλακάδος και Σκόπελος. Πρόκειται για γραφικότατα χωριουδάκια που βλέπουν τον «ασημένιο» κόλπο. Ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο προς το Πέραμα.

 

Το Πέραμα

Μια περιοχή που κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Ένα χωριό που γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και που σήμερα αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο του νησιού. Ανακαλύψτε το!

Το Πέραμα είναι από τα ομορφότερα χωριά της Μυτιλήνης. Απέχει 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη. Το όνομά του το χρωστά στην τοποθεσία που βρίσκεται, καθώς είναι κτισμένο στο πέρασμα από τη δυτική στην ανατολική όχθη του κόλπου της Γέρας.

Από το Πέραμα ξεκινούν τα παραδοσιακά καΐκια που μεταφέρουν κόσμο στην ακτή Κουντουριδιά. Στη θέση Χαλατσές, στα βόρεια του χωριού, υπάρχουν ενδείξεις αρχαίου οικισμού των κλασικών χρόνων.

Λέγεται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη Ιερά. Από το Πέραμα μέχρι το Ντίπι διακρίνονται στη θάλασσα ερείπια αρχαίων οικοδομών, που βεβαιώνουν ότι κάποτε υπήρχαν εκεί πυκνοί οικισμοί. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς το στόμιο του κόλπου, θα συναντήσετε το Μάρμαρο, μια ωραία ακροθαλασσιά.

Στη συνέχεια τους Πύργους, έναν γραφικότατο ψαράδικο οικισμό, και τα Φτέλια που αποτελεί φυσικό λιμάνι ήδη από την αρχαιότητα. Συνεχίζοντας θα βρεθείτε στο «νταλιάνι», έναν γραφικό κολπίσκο όπου εφαρμόζεται ένα πανάρχαιο σύστημα παγίδευσης ψαριών από τους ντόπιους ψαράδες.

 

Βιομηχανικά κτίρια και εικόνες…

Το Πέραμα στις αρχές του αιώνα είχε γνωρίσει σημαντική οικονομική άνθηση. Αυτό φαίνεται και από τα πολλά μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζονται στο χωριό. Τα χαρακτηριστικά πετρόκτιστα κτίρια με τις καμινάδες, απομεινάρια μιας εποχής ακμής, μαρτυρούν ότι ο τόπος κάποτε έσφυζε από ζωή και κίνηση.

Οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες δεν αφήνουν κανέναν να ξεχάσει την εποχή που το εμπόριο άκμαζε και το λιμάνι του Περάματος έσφυζε από κίνηση. Οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα μιλούν για το συγκρότημα των Βυρσοδεψείων Σουρλάγκα που ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και αποτελούσε ένα ελληνικό επίτευγμα επιχειρηματικής τόλμης.

Έκλεισε τη δεκαετία του 1980 αφού κατηγορήθηκε για μόλυνση του κόλπου. Τα κτίριά του στέκουν άκρως επιβλητικά αλλά εγκαταλελειμμένα, περιμένοντας την αμφίβολη αξιοποίησή τους.

 

Οι ιδανικές διακοπές

Απολαύστε τις διακοπές σας σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από την κοσμοπλημμύρα, φροντίζοντας παράλληλα να γνωρίσετε την πολιτιστική κληρονομιά του.

 

Το παραδοσιακό χωριό Μανταμάδος

Ανατολική Λέσβος

Παραδοσιακό χωριό του νησιού και έδρα του ομώνυμου δήμου, στο βορειοανατολικό τμήμα του. Αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα της Κάπης, της Πλειούς και της Πελόπης κι απέχει 38 χλμ. περίπου από το κέντρο της Μυτιλήνης.

 

Λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά προϊόντα

Ο Μανταμάδος διαθέτει άρτια υποδομή, με ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Καλό είναι να περπατήσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσετε τα πετρόκτιστα σπίτια και τ’ αρχοντικά του, πολλά από τα οποία είναι του περασμένου αιώνα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσετε και μία επίσκεψη στην πλατεία του χωριού και στα μαγαζάκια γύρω από αυτήν. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα, να δοκιμάσετε τοπικό γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού, να προμηθευτείτε πήλινα αναμνηστικά αγγεία, για τα οποία φημίζεται ο τόπος εδώ και πολλά χρόνια.

 

Η μούσα των ποιητών

Η παραδοσιακή νότα στο νησί της Μυτιλήνης. H πόλη των καλλιτεχνών, η μυθική Μήθυμνα σας περιμένει.

 

Η θέα από την Μήθυμνα είναι από τις ωραιότερες όλου του Αιγαίου!

Μόλυβος: κορυφαία επιλογή!

Ένας διατηρητέος οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά ενός λόφου, γύρω από το βυζαντινό κάστρο του, με παλιά αρχοντικά σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι. Από όλα τα σημεία η θέα στο Αιγαίο συναρπάζει.

Είναι ένα τουριστικό θέρετρο με χιλιάδες τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που την επιλέγουν για τις χρυσές παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Ο λόγος για τη Μήθυμνα ή Μόλυβο.

 

Η πιο όμορφη πλευρά του Β. Αιγαίου

Η Μήθυμνα έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική που προσδιόρισε την περιοχή πριν από πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικότερο δείγμα είναι το κάστρο που αγκαλιάζει την πόλη. Τα νεοκλασικά σπίτια που ορθώνονται στην πλαγιά είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής.

Πρόκειται για επιβλητικά αρχοντικά του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Πολύ γραφική εικόνα παρουσιάζουν οι βρύσες, που χρονολογούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς επίσης και οι παλιές εκκλησίες.

Ο παραδοσιακός οικισμός της περιοχής επιδεικνύει έναν διαφορετικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Τα πανέμορφα μικρά πετρόκτιστα καλντερίμια της οδηγούν στα διώροφα παραδοσιακά κτίσματα.

 

Θα περάσετε καλά!

Ο Μόλυβος είναι γεμάτος με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ποικίλλουν στα διάφορα καταλύματα και καλύπτουν τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη.

Η περιοχή της Εφταλούς, με την πανέμορφη παραλία και τα ιαματικά νερά, διαθέτει πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Άλλες καθαρές, οργανωμένες παραλίες είναι η πλαζ του Μόλυβου, η Πέτρα και η Άναξος.

Για το φαγητό σας επιλέξτε τις παραδοσιακές ταβέρνες της Μήθυμνας και των γύρω περιοχών. Οι ψαρομεζέδες είναι το καλύτερό τους. Για τη διασκέδασή σας προτιμήστε τα μπαράκια της περιοχής με τη δυνατή, χορευτική μουσική.

 

Συκαμνιά

Παραδοσιακός οικισμός, με λιθόστρωτα σοκάκια και πετρόκτιστα αρχοντικά του 19ου αιώνα, που δημιουργεί μία αρμονική σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν.

Γραφικό ψαροχώρι, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού. Απέχει 49 χλμ. περίπου από τη Μυτιλήνη. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία του οφείλεται στις πολλές μουριές που ευδοκιμούσαν στην περιοχή.

Είναι χτισμένο στις παρυφές του όρους Λεπέτυμνος, σε υψόμετρο 300 μέτρων και είναι το χωριό όπου γεννήθηκε ο γνωστός συγγραφέας Στρατής Μυριβήλη.

 

Σκάλα Συκαμνιάς

Η Συκαμνιά διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή, με σύγχρονο ξενοδοχείο και παραδοσιακά ταβερνάκια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πεντακάθαρες παραλίες της Αμμουδέλι και Καγιά. Τέλος, το λιμανάκι της εξυπηρετεί δρομολόγια με προορισμούς τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Καβάλα και τη Ραφήνα.

 

Αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια…

…χαρακτηρίζουν την πόλη της Μυτιλήνης. Την πόλη με το ελκυστικό περιβάλλον και τις επιλογές που κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής σας. Η πρωτεύουσα του νησιού και του νομού θα σας κερδίσει!

 

Περπατήστε την Μυτιλήνη για να τη γνωρίσετε

Τι μπορεί να βρει κάποιος στην πόλη; Ερώτηση λογική για αυτούς που δεν τη γνωρίζουν, απορία αδόκιμη για όσους την έχουν ζήσει έστω και για λίγο…

Η πρωτεύουσα του νησιού, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο όλου του νομού, διαθέτει μια αρχοντιά συνυφασμένη με τη νέα τάξη πραγμάτων και μια παράδοση που στέκει οδηγός σε κάθε πρωτοπόρα κίνηση.

Διαθέτει δρόμους που χρωματίζουν ευχάριστα τους περιπάτους σας, επιλογές διασκέδασης που μετατρέπουν τη νύχτα σε μαγεία και πλήθος αξιοθέατα που ξυπνάνε μνήμες και μεταφέρουν τον επισκέπτη σε εποχές περασμένες.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τη Μυτιλήνη είναι να τη σεργιανίσει, να πορευτεί στα βήματά της, και τότε είναι σίγουρο πως θα γευτεί κάτι από το νέκταρ της…

 

Ερμού: H καρδιά της αγοράς

Σε όποιο σημείο και να πέσει το μάτι, ο επισκέπτης καταλαβαίνει αυτόματα γιατί η οδός Ερμού είναι η καρδιά της αγοράς της Μυτιλήνης.

Πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, σύγχρονων και παραδοσιακών, εκτείνονται σε όλο το μήκος της και υπόσχονται να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Στο τέλος του δρόμου δύο παραδοσιακές περιοχές σας περιμένουν: η Κουμιδιά και τα Λαδάδικα…

 

Καφές στον Κήπο

Απέναντι από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης βρίσκεται ο Κήπος, ένα εξαιρετικής ομορφιάς πάρκο, σημαντικός πνεύμονας πράσινου της πόλης. Απολαύστε τον καφέ σας στις καφετέριες που υπάρχουν εκεί και χαλαρώστε πριν σχεδιάσετε να κάνετε οτιδήποτε.

Το πράσινο που θα σας περιβάλλει είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει άλλο χρώμα στην επίσκεψή σας στην πόλη.

 

Επίσκεψη στο Κάστρο

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης. Είναι κτισμένο σε λόφο μεταξύ του βόρειου και νότιου λιμένα της πόλης και θεωρείται ότι δέχτηκε επεμβάσεις σε διάφορες περιόδους.

Χτίστηκε πιθανότατα από τον Ιουστινιανό και ανακαινίστηκε το 1373 από τον Φραγκίσκο Γατελούζο. Ακολούθησαν και άλλες επεμβάσεις με σημαντικότερη αυτή των Οθωμανών το 1677. Το κάστρο, μέρη του οποίου αναστηλώθηκαν, διακρίνεται στα εξής τμήματα: – Ακρόπολη – Κυρίως Περίβολος – Κάτω Περίβολος

 

Παλαιό Λιμάνι – Προκυμαία

Όταν ο ήλιος της Μυτιλήνης χαθεί στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, δίνοντας αργά αργά τη σκυτάλη στη νύχτα, έρχεται η ώρα για έναν ανέμελο περίπατο στο Παλαιό Λιμάνι, κατά μήκος της Προκυμαίας.

Η φωτισμένη πόλη και τα καραβάκια που χορεύουν στα ήρεμα νερά συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό, απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιθυμίες των ρομαντικών. Τα μαγαζιά κατά μήκος του δρόμου σας περιμένουν. Μην αργήσετε…

 

Το δώρο της Παναγίας

Προικισμένη με τα μοναδικά χαρίσματα που της προσέφερε η Μεγαλόχαρη, η Πέτρα αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τον επισκέπτη της Μυτιλήνης.

 

Πέτρα: Τουριστικό θέρετρο, όμορφες παραλίες.

Χρυσή παραλία, παραδοσιακά σπίτια

Φτάνει να διανύσετε 58 χιλιόμετρα για να βρεθείτε μπροστά σε ένα σκηνικό απλό μεν μαγευτικό δε. Παραδοσιακά σπίτια, κόσμος φιλόξενος και μια χρυσαφένια παραλία που σφύζει τα καλοκαίρια από ζωή συνθέτουν τα κομμάτια της ξεχωριστής αυτής τοποθεσίας.

Η Πέτρα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη της Μυτιλήνης, με πάμπολλες επιλογές διαμονής, διασκέδασης, φυσικών καλλονών και αξιοθέατων. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τον επισκέπτη της είναι ο τρόπος με τον οποίο συνυπάρχει αρμονικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το γραφικό περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Η Πέτρα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το άλλο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Λέσβου, τον Μόλυβο. Στα περίχωρα λίγο έξω από την παραλιακή Πέτρα, υπάρχουν γραφικά χωριά σκαρφωλωμένα στις πλαγιές του βουνού. Λαφιώνα και Πετρί διαθέτουν πολύ καλές επιλογές για φαγητό. Μην τα χάσετε!

 

«Ήλιε μου βασίλεψε»

Θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα μια παράκληση προς τον ήλιο, καθώς μπορεί οι ακτίνες του να χαρίζουν χρώμα στο πανέμορφο τοπίο, ωστόσο το ηλιοβασίλεμά του είναι κάτι το μοναδικό.

Οι εκπληκτικής ωραιότητας εικόνες που σχηματίζονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη είναι ικανές να τον μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, όπου εκεί το μόνο που μένει να κάνει είναι να υποκύψει στον πειρασμό.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε και την top παραλία και τουριστικό θέρετρο Άναξο για να κολυμπήσετε. Για βόλτα προτείνουμε το χωριό Σκουτάρος, στις πλαγιές του βουνού και θέα το ανοιχτό Αιγαίο.

 

Σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, παραδοσιακή πόλη…

Το Πλωμάρι, εκτός από πατρίδα του ούζου, είναι σήμερα και μια γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες…

 

Πλωμάρι by night. Απολαύστε το!

Μαγικές παραλίες, πλακόστρωτα δρομάκια

Η απόστασή του κάθε άλλο παρά απαγορευτική κρίνεται για τον επισκέπτη της Λέσβου. Αρκεί να διανύσει κανείς 40 μόλις χιλιόμετρα για να βρεθεί στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, εκεί που τον περιμένει μια αμφιθεατρικά κτισμένη πόλη, έτοιμη να του προσφέρει μοναδικές εκπλήξεις.

Παραδοσιακές γειτονιές με πλακόστρωτα δρομάκια για ρομαντικούς περιπάτους, αρχοντικά σπίτια που μαγνητίζουν το βλέμμα, αξιοθέατα στα οποία ζωντανεύει η ιστορία, αλλά και ωραιότατες παραλίες με πλήθος ανέσεων αποτελούν ένα σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψετε.

Το Πλωμάρι είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Διασχίζεται από τον ποταμό Σεδούντα, ενώ η ονομασία του πιθανολογείται ότι προέρχεται από το φυτό φλόμος.

 

Αγ. Ισίδωρος, Μελίντα

Οι φυσικές ομορφιές του Πλωμαρίου θα έλεγε κανείς ότι είναι αμέτρητες. Ο Άγιος Ισίδωρος, για παράδειγμα, αποτελεί μία εξαιρετική παραλία όπου κάθε χρόνο μετατρέπεται σε τόπο συνάθροισης εκατοντάδων λουομένων.

Το μοναδικό του βότσαλο, η καταγάλανη θάλασσα και η άρτια υποδομή δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν. Στα δυτικά του Πλωμαρίου την παράσταση κλέβει μια πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή, η Μελίντα.

Ο επιβλητικός βράχος που βρίσκεται στην παραλία προσθέτει μια άλλη αισθητική στο ήδη εξαιρετικό τοπίο, μετατρέποντας τη διαμονή σας εκεί σε μια μαγευτική εμπειρία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα χωριά στο ορεινό τμήμα του Πλωμαρίου, με σημαντικότερα αυτά του Μεγαλοχωρίου, του Νεοχωρίου, των Μηλιών και άλλα.

 

Η πατρίδα του ούζου

Μπορεί οι Πλωμαρίτες να υπήρξαν εξαιρετικοί ναυτικοί και να επέδειξαν μοναδικό ζήλο για τα γράμματα, ωστόσο η περιοχή είναι πασίγνωστη χάρη στο μοναδικής γεύσης ούζο της. Το ούζο Πλωμαρίου δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, και για τον επισκέπτη του νησιού θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην το δοκιμάσει.

Στο Πλωμάρι όμως, θα μπορέσετε να βρείτε και πολλές ποτοποιίες με παράδοση στην παραγωγή ούζου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δίπλα στα ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, η ίδια η οικογένεια δημιούργησε το Μουσείο του ούζου το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

 

Μια Κρυφή…Παναγιά

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο Πλωμάρι συχνά πυκνά θα ακούσετε από τα χείλη των ντόπιων να γίνεται αναφορά στην Κρυφή Παναγιά. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τοπίο με απότομα βράχια και μοναδική θέα στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας.

Η προσέγγιση εκεί γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης, εκτός και αν πείσετε τους ντόπιους να σας αποκαλύψουν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο μέρος. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, δοκιμάστε να φτάσετε από τη θάλασσα. Το όλο σκηνικό θα σας ενθουσιάσει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *