καλοκαιρι καλαβρυτα;

Καλοκαίρι στα Καλάβρυτα

Καλοκαίρι στα Καλάβρυτα

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στην πόλη των Καλαβρύτων το καλοκαίρι για να δροσιστείτε αληθινά. Η θάλασσα απέχει 32 χιλιόμετρα, απόσταση όχι απαγορευτική αν θελήσετε κάποια μέρα να πάτε για ένα μπανάκι. Η πρόταση μας όμως είναι να περάσετε λίγες καλοκαιρινές μέρες στο βουνό, στα 700 μέτρα υψόμετρο! Δεν το συνηθίζουμε πολύ οι Έλληνες, αλλά φαίνεται ότι δεν ξέρουμε τι χάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι τιμές αυτή την εποχή στα Καλάβρυτα είναι πολύ φιλικές και προσιτές.

Τα εστιατόρια της περιοχής προσφέρουν πολύ καλής ποιότητας γεύματα, τα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα προσιτά, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα ζωντανή.

 

Που θα πάτε ημερήσιες εκδρομές

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος αποτελεί μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας. Διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων και φτάνει στο Διακοπτό.

Εκεί θα περάσετε την ημέρα στην θάλασσα και στις ψαροταβέρνες της περιοχής. Ο οδοντωτός εγκαινιάστηκε το 1895 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Στην επιστροφή κάντε μια στάση στη Ζαχλωρού για καφέ.

Η χιλιόχρονη Μονή της Άγιας Λαύρας είναι πανελλαδικά φημισμένη και ήταν συνδεδεμένη με την Μεγίστη Λαύρα του Άθω. Αποτεφρώθηκε από τους Τούρκους το 1585 και ξανακτίστηκε περίπου το 1600. Το Παλαιομονάστηρο, σε απόσταση 300 μ. πιο πάνω από τη σημερινή Μονή, διαθέτει δίκλιτο σταυρεπίστεγο ναό στο στόμιο σπηλιάς, που σώζει δύο στρώματα τοιχογραφιών.

Μετά από πολλές δοκιμασίες κατά την Τουρκοκρατία, το Μοναστήρι γνώρισε νέες διώξεις εκτελέσεις και καταστροφές από τα Ναζιστικά στρατεύματα το Δεκέμβριο του 1943.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους.

Επιπλέον, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.

Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, κλπ.

Για εκείνους που αγαπούν το θρησκευτικό τουρισμό επίσκεψιμες είναι η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ο Ιερός Ναός Παναγιάς Πλατανιώτισσας, και ο Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελαρριάς.

Εκείνο που δεν πρέπει σίγουρα να χάσετε είναι μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών Καστρίων ή απλά Σπήλαιο των Λιμνών όπως το λένε οι ντόπιοι. Το σπήλαιο απέχει 17 χλ από τα Καλάβρυτα, ενώ ο δρόμος περνά λίγα μόλις μέτρα από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς δίπλα από την φυσική. Το όνομα του αντικατοπτρίζει το περιβάλλον του.

Οι λίμνες στο εσωτερικό του Σπηλαίου είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Από υδρολογική άποψη το σπήλαιο μπορεί να χωριστεί σε 4 τμήματα: Το πρώτο τμήμα είναι ξηρό έχει μήκος 80μ. Περίπου και το δάπεδο του είναι οριζόντιο καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 700μ. Με κύριο χαρακτηριστικό τις διαδοχικές λίμνες. Το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα είναι μήκους 50μ.

Το σπήλαιο είναι σπάνιο φυσικό δημιούργημα. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους τις μυστηριώδεις στοές και τους υπέροχους σταλακτίτες έχει το μοναδικό προνόμιο που δεν υπάρχει σε άλλο σπήλαιο. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές σε τρεις ορόφους λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο. Το εξερευνημένο μήκος είναι 1980μ. Το αξιοποιημένο μέρος του σπηλαίου είναι προς το παρόν 500μ.

Θα μπείτε από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατ’ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Το τμήμα αυτό προκαλεί δέος και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Μια άλλη πρόταση μας είναι μια ημερήσια εκδρομή στον ποταμό Λάδωνα, που είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.

Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού. Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.

Στη τριγύρω περιοχή των Καλαβρύτων υπάρχουν χαραγμένες πεζοπορικές διαδρομές σε διάφορες βαθμίδες δυσκολίας.

Η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσετε είναι η Άνοιξη ή και το Φθινόπωρο. Για τους λάτρες των Jeeps υπάρχουν δύο ωραίες διαδρομές που περνούν από το χιονοδρομικό κέντρο και καταλήγουν ή στην λίμνη Τσιβλού (περίπου 30 χιλ) ή στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (25 χιλ).

 

Που θα μείνετε

Η πρόταση μας είναι το ξενοδοχείο Finday Hotel το οποίο είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στα ιστορικά Καλάβρυτα.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να αποδράσουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, να χαλαρώσουν και να γεμίσουν τη ματιά τους με υπέροχες εικόνες της υπαίθρου.

Το συγκρότημα αποτελείται από 6 δίχωρα deluxe δωμάτια, 4 μονόχωρα superior δωμάτια και 4 standard δίκλινα.

Η διακόσμηση τους, εντυπωσιάζει με το καλόγουστο πάντρεμα διαφορετικών χρωμάτων με το ξύλο, τα χειροποίητα χαλιά, τα γαλλικά παπλώματα, αλλά και τα μοναδικής αισθητικής σφυρίλατα σιδερένια κρεβάτια με κουνουπιέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *