Μαδρίτη

Μαδρίτη

Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας με 3,228,359 πληθυσμό. Είναι η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη της Ευρώπης (μετά το Βερολίνο και το Λονδίνο).

Η Μαδρίτη ιδρύθηκε στα μισά του 9ου αιώνα μ.Χ. από Μουσουλμάνους του Μοχάμεντ του Ά. Ιστορικά η πόλη, ήταν μάρτυρας σημαντικών γεγονότων για την πορεία της χώρας γενικότερα.

Σημαντική ιστορική στιγμή ήταν η κατάκτηση της πόλης από χριστιανούς στο τέλος του 11ου αιώνα. Η Μαδρίτη έφτασε στο καλύτερο της σημείο όταν βασίλευε ο Κάρλος Γ’ (αφού την έκανε πρωτεύουσα του κράτους, ο Φίλιππος Β’ δυο αιώνες νωρίτερα). Ιδιαίτερο ήταν το αντίκτυπο της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην χώρα αλλά και στην πρωτεύουσα της Μαδρίτη. Στις μέρες μας η Μαδρίτη είναι μια ισχυρή και όμορφη πρωτεύουσα μιας σπουδαίας χώρας.

Έχει αξιοθέατα εξαιρετικής ομορφιάς και ενδιαφέροντος. Μουσεία, παλάτια, πάρκα, αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και άλλα σημαντικά μνημεία κινούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αλλά και του κατοίκου της πόλης.

Ξεκινώντας από την ξενάγηση στα μουσεία, το σημαντικότερο και διασημότερο είναι το μουσείο Πράδο. Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία όλου του κόσμου με καλλιτεχνήματα από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Στις αίθουσες του μπορεί κάποιος να θαυμάσει έργα σημαντικών Ισπανών, Ιταλών αλλά και Ολλανδών ζωγράφων. Ραφαήλ, Μποτιτσέλι, Βελάσκες (Οι Κυρίες των Τιμών), Τιτσίανο, Γκόγια, Ρούμπενς και Τιντορέτο. Και φυσικά σπουδαία έργα του Έλληνα Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, όπως την «Προσκύνηση των Ποιμένων».

Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Αμερικής, το μουσείο Cerralbo και το μουσείο Thyssen-Bornemisza.

Αξιοθέατο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα Βασιλικά Ανάκτορα. Από τη σημερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας πέρασαν γενεές βασιλέων και φυσικά πολλοί και διάσημοι δημιουργοί. Απομίμηση του μουσείου του Λούβρου, τα ανάκτορα είναι ένα αρχιτεκτόνημα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Στις εξαιρετικής χλιδής, αίθουσες του παλατιού υπάρχουν τοιχογραφίες διάσημων καλλιτεχνών, πίνακες του Γκόγια αλλά και τα βιολιά Stradivarius. Εκεί γίνεται κανείς ένα με την ιστορία του τόπου.

Στη Μαδρίτη βρίσκονται και πολλές αίθουσες τέχνης όπως το Centro de Arte Reina Sofia. Στους τοίχους του κρέμονται έργα του Πικάσο, του Νταλί αλλά και του Μιρό. Άλλες αίθουσες τέχνης είναι η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών Αγίου Φερδινάνδου, το Εθνικό Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών καθώς επίσης και αλλά εξίσου σημαντικά.

Στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε και αξιοθέατα θρησκευτικού ενδιαφέροντος όπως το El Escorial. Το βασιλικό μοναστήρι είναι η τελευταία κατοικία πολλών βασιλέων. Μέσα όμως μπορείτε να δείτε εξαιρετικές τοιχογραφίες καθώς επίσης και σημαντικούς πίνακες σπουδαίων ζωγράφων. Στη μονή υπάρχει και το Αρχιτεκτονικό Μουσείο με διάφορα εκθέματα.

Γνωστή είναι και η Μονή Descalzas Reales.

Στο κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να θαυμάσει την Plaza Mayor, η οποία μπορεί να χωρέσει 50,000 κόσμο. Θαυμάστε το άγαλμα του Φιλίππου Γ΄ και πιείτε ένα ποτό στα υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια.

Η Ισπανία είναι παγκόσμια γνωστή για τους αρχιτέκτονες της. Γι’ αυτό και όπου και να γυρίσει κανείς θα προσέξει αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της σύγχρονης εποχής όπως την Πύλη της Ευρώπης, το Μέγαρο Επικοινωνιών αλλά και τον Πύργο Πικάσο.

Ας μην ξεχνάμε και τη βασίλισσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Real και το στάδιο Santiago Bernabeu. Ένα στάδιο χωρητικότητας 75,000 θέσεων, που έχει φιλοξενήσει πολλές ομάδες στα παιχνίδια με τη Real.

Οι γεύσεις της Μαδρίτης το μόνο που θα κάνουν είναι να σας μείνουν αξέχαστες. Τα Tapas Bars (που έχουν κατακλείσει και την Αθήνα) θα σας προσφέρουν νόστιμα σνακ όπως Tortilla και Gambas. Και βέβαια στα καλά εστιατόρια της πόλης θα δοκιμάσετε την χαρακτηριστική Παέγια και θα πιείτε τα γνωστά κρασιά Navarra.

Η Μαδρίτη τη νύχτα γίνεται η πόλη του φλαμένκο και της λάτιν μουσικής. Σίγουρο είναι πως όπου και να πάτε το ταμπεραμέντο των Ισπανών θα σας μαγέψει.

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε χοιρομέρι και κρασί, αλλά και μοντέρνα ρούχα γνωστών σχεδιαστών.

Η συμβουλή μας: μην προσπαθήσετε να γυρίσετε όλα τα αξιοθέατα αλλά κρατείστε και λίγο χρόνο για να κάνετε βόλτες στα υπέροχα πάρκα της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *